Dalmatinski specijaliteti

Prije nego se između brojnih dalmatinskih jela s bogatog dalmatinskog menu-a odlučite za ono u kojem ćete uživati, trebali biste probati poznatu dalmatinsku lozovaču ili travaricu. Izbor kulinarskog specijaliteta time će postati lakši. Karakteristika dalmatinske obalne kuhinje je probavljivost i jednostavna priprema. Ipak ideja da jednostavnost znači kako bi svatko mogao pripremiti kvalitetan dalmatinski obrok može biti varljiva. Tradicija pečenja ribe i ostalih morskih delicija na roštilju u ovoj se regiji prenosi s koljena na koljeno, pri čemu pravilna tehnika pripreme roštilja obično ovisi o vrsti drva ili uglja za potpalu. Još važnije može biti kvalitetno dalmatinsko maslinovo ulje koje ribi i ribljim specijalitetima daje specifičan okus.

Bez obzira koliko jeli u Dalmaciji, teško ćete se udebljati i kilogram. Većina dalmatinskih specijaliteta pripremljena je s vrlo malo masnoće i ulja. Ne propustite jela kao što su dagnje, rakovi, izvrstan riblji brodet ili mesne specijalitete kao što su pašticada s njokima. Možemo vam preporučiti i desert kao što su “krostule”, rožata ili bogate dalmatinske torte. Osnovni sastojci dalmatinske prehrane su i pršut, ovčji ili kozji sir, slane srdele, janjetina s ražnja ili šalša.Ne zaboravite ni na vino, poznato po svojem južnjačkom okusu, uzgajano stoljećima brižnim rukama vinara na kamenitoj i škrtoj dalmatinskoj zemlji. Najbolji dalmatinski brodet priprema se od raznih vrsta ribe. Veći se komadi režu na ploške, a manji ostavljaju cijelima.

Recept za dalmatinski brodet: Uzmite 1/8 litre maslinovog ulja po kilogramu ribe, ispržite sjeckani luk dodajte ribu i pržite nekoliko trenutaka. Dodajte češnjak i peršin, posolite i popaprite, dodajte čajnu žličicu koncentrata rajčice ili svježe rajčice (ovisno o sezoni). Prelijte vodom i ostavite prokuhajte prije dodavanja vinskog octa. Kuhajte još sat do sat i pol na laganoj vatri. Ne miješajte! Umjesto toga radije protresite lagano posudu. Poslužite s palentom ili rižom Kuhinja Dalmacije i otoka slijedi trend modernih nutricionističkih normi. Kratka termička priprema i obilje ribe, maslinovog ulja, povrća i prirodnih trava smještaju ovu kuhinju među najzdravije. Iako svako područje ima svoje specifičnosti u pripremanju hrane, kuhinja dalmatinskih otoka predstavlja poseban svijet, a među njima prednjači kuhinja otoka Hvara.

Untitled Document